Ringo Starr

Musikern, sångaren, sångskrivaren och skådespelaren Ringo Starr föddes den 7 juli 1940 som Richard Starkey i Liverpool, England.

Ringo Starr

Han var det enda barnet, och medan hans mamma skämde bort honom, tappade hans far intresset för sin familj tidigt under hans uppväxt. De skiljde sig när Starkey endast var 4 år gammal, och han träffade inte sin far många gånger efter det. Hans mamma arbetade som en städerska och sedan som bartender för att ha råd att försörja dem. När Starkey blev 6 år gammal tvingades han bo i ett sjukhus under 12 månader. Det gjorde att han hamnade efter i hans skolgång, och efter han fick diagnosen tuberkulos blev han isolerad i ytterligare 2 år.

Uppvuxen i ett sjukhus

Ett av sätten de som arbetade på sjukhuset försökte att distrahera och ockupera sina patienter var genom att låta dem skapa ett band, och det var här Starkey för första gången började att spela ett instrument. Han blev väldigt duktig på det, och allt efter den dagen utvecklade han sitt intresse för musik allt mer. 1953 gifte hans mor om sig och hans styvfar uppmuntrade honom att följa sitt intresse i musik. Under 1955 när han lämnade isoleringen i sjukhuset var det inte ett alternativ för honom att påbörja sin skolgång igen då han var så långt efter. Han försökte istället att hitta ett jobb, men som tur var blev han introducerad till att arbeta med musik från en av hans kollegor. De höll på med Skiffle vilket var en typ av musik där man använde sig av olika föremål som man har hemma istället för riktiga instrument. Hans riktiga instrument fick han 1957 och det var ett trumset.

Gick med i Beatles

Ett par år senare gick han med i ett riktigt band med riktiga instrument. Rory Storm och The Hurricanes hette dem, och han började använda sig av namnet Ringo Starr för att reflektera dels de ringar han alltid bar, men också sitt intresse i country-musik. Hans solon på trummorna började att bli kallade för Starr Time. Och gruppen växte i popularitet. Det var först under en turne i Hamburg som de mötte Beatles för första gången. Det var en ny grupp med John Lennon, Paul McCartney, George Harrison och Pete Best. 1962 gick han officiellt med i Beatles efter han ersatte Pete Best. Efter deras första spelning i Liverpool var så många av de hängivna fansen till Best så arga att de slog ner Ringo Starr. Men allt eftersom tiden gick började de att acceptera honom i gruppen.

 

Alla problem var inte lösta

Men det betydde inte att alla problem var lösta för Ringo Starr. Han behövde först ta sig förbi deras manager George Martin som hade skrivit upp Beatles för skivbolaget EMI som producerade deras första singlar. George Martin litade inte fullt ut på Ringo utan lät honom spela andra instrument än trummor. Vid den här tiden var Ringo övertygad om att han skulle få sparken från gruppen. Men återigen lät deras fans sin röst bli hörd, och efter ett par månader blev Ringo Starr återigen den som spelade trummor i gruppen. Det var först efter låten Please, Please me, som gruppen blev en sensation i England. Deras första album under samma namn togs emot med stor succé.


Alla problem var inte lösta