Paul McCartney

Paul McCartney var en av medlemmarna i Beatles och är än idag en av de mest populära soloartisterna genom tiderna. Han föddes den 18 juli 1942 i Liverpool. Hans arbete som sångare/låtskrivare för Beatles under 1960-talet transformerade popmusik till att bli en kreativ och kommersiell konstform med en förmåga att kombinera de två. Han är också en av de mest populära soloartisterna genom tiderna tillräknat försäljningssiffror och konserter.

De tidiga dagarna

James Paul McCartney föddes den 18 juni 1942 i Liverpool av hans föräldrar Mary och James McCartney. Hans mamma arbetade som en sjuksköterska och hans pappa sålde bomull samtidigt som han var en pianist i ett lokalt band. Som ung pojke växte han upp i en traditionell arbetarklassfamilj i Storbritannien. När han var 14 år gammal dog hans mamma efter en operation. Och hans framtida gruppmedlem John Lennon, som också han förlorade sin mor i ung ålder, hittade de där en koppling till varandra.

Uppmuntrad av sin far

Han blev tidigt uppmuntrad av sin far att testa på flera olika instrument. Paul McCartney började tidigt med att älska musiken. Och trots att han tog musiklektioner som ung pojke, föredrog han att lära sig genom att lyssna med örat. Han lärde sig att spela gitarr, trumpet och piano. Och när han var 16 år gammal hade han redan skrivit låten ”When I’m Sixty-Four” med en dröm att en dag sälja den till Frank Sinatra. Under 1957 träffade han John Lennon vid musikfestival där Lennons band the Quarrymen uppträdde. Kort efter det blev han inbjuden att bli en medlem i bandet. De två blev snart gruppens sångskrivare. Och kort därefter bestämde de att alla deras tidiga låtar skulle presenteras av Lennon-McCartney oavsett vem av de två som hade börjat att fundera ut en låt.

Dags att byta namn

Under 1960 hade gruppen bestämt att byta namn till the Beatles, och tillsammans med George Harrisson och Pete Best gjorde de nu entré som en ny grupp. De började snart att uppträda i den lokala klubben Cavern Club dit över 500 personer varje vecka kom för att se dem. Deras lokala kändisskap gav dem en möjlighet att spela i Hamburg. Väl där spenderades de följande 3 åren med allt fler tourer och nya låtar och album. Men efter Sutcliffe lämnade gruppen så började Mccartney att spela bas, någonting han länge hade velat. Vidare under deras vistelse i Hamburg spelade Beatles in sina första låtar vilket väckte intresset av Brian Epstein, en skribent som skrev krönikor för en av Englands största tidningar. Han menade att han kunde se en stjärna när han såg den, och han erbjöd därför att bli deras manager. McCartney missade det första mötet med honom, men inom kort träffades samtliga parter och ingick i ett samarbete. Epstein försökte att förändra hur de såg ut samtidigt som han försökte få någon att teckna ett skivkontrakt med dem. Producenten George Martin kom att skriva upp dem för EMI, men med kravet att de skulle göra sig av med trummisen Best. Istället ingick Ringo Starr i gruppen.