Om rockgruppen Sven-Ingvars

Sven-Ingvars, ett band som började sin karriär 1956 i en liten stad i Värmland. Sven-Erik Magnusson, Ingvar Karlsson och Sven Svärd var ursprunget i Sven-Ingvars som skulle komma att fånga många svenska människors hjärtan. Bandet har genom åren ändrat sig och började sin karriär med att spela covers på dansbanor och folkets hus för att sedan gå över mer och mer på att spela dansband som är Sveriges svar på Rock’n’roll.

Om rockgruppen Sven-Ingvars

Succé

Bandets stora genombrott kom inte förens vintern 1961. Te’ dans mä karlstastösera kom äntligen in på Radio Nords Topp 20-lista och detta banade väg för Sven-Erik, som redan hade blivit utnämnd till Värmlands Rockkung 1959, och hans band. Placeringen blev som bäst en andraplats men detta stoppade inte de unga herrarna från att fortsätta att erövra Sverige. Efter en livespelning på Sveriges Radio och deras program Frukostklubben så blev bandet ett med hela svenska folket och succén var inte långt borta. Första låten de fick med på svensktoppen var Fröken Fräken år 1964 och det var då, 9 år efter första spelningen, som de fick sin första listetta.

Filmkarriär

Efter att ha spelat och komponerat musik under många år så kände bandet att de ville göra något annorlunda. Under ditt parasoll skulle följa samma spår som deras musik men det blev tyvärr en flopp. Filmen kostade alldeles för mycket att göra bland annat för att vädrets makter inte var på deras sida och detta resulterade i att det blev slitningar i bandet och en av grundarna till Sven-Ingvars valde att lämna. Bandets ekonomi var lidande, trots alla listplaceringar som de haft, och det tog lång tid innan bandet stabiliserat sig igen.

70/80-talet

Efter den ekonomiska katastrofen med filmen så kom 70 och 80 talet med sin sviktande skivförsäljning. Bandet fick livnära sig på att spela på dansbanor och parker medans en ny generation av musik växte sig fram och tog över. De spelade in album, men efter albumet I Frödingland (1971) som var tonsättningar av Gustav Frödings dikter så tog det ända till slutet av 80-talet innan bandet lyckades igen. På begäran som släpptes 1990 innehöll deras gamla hits som var nyinspelade. Tack vare en retro-våg som sköljde över musiken så blev återigen Sven-Ingvars populära och svenska folket fick upp ögonen för musiken igen.

90-talet och framtiden

1990 började bra för bandet. Dom fick ta emot en grammis för “årets dansband” och då visste man inte att bandet skulle få en spelning på Hultsfredsfestivalen 1991. Efter denna spelning så ändrade bandet sig och anammade en rockigare stil och version som blev en hit. Åren gick och Sven-Ingvars fick ta emot fler utmärkelser och ytterligare en grammis år 2005.

90-talet och framtiden

2016 så firade bandet 60 år och gav sig ut på en turné för att spela sina hits genom tiderna. Tyvärr blev detta det sista som Sven-Erik Magnusson gjorde när han, efter en tids sjukdom, avled den 22 mars 2017. Detta lämnade ett stort hål i sveriges musik-skatt och numer är det Sven-Eriks son Oscar Magnusson som axlat rollen som frontfigur i ett band som tog sverige med storm, ett band som med sin goda, glada, klämkäcka värmländska fick oss att känna glädje och sorg och sist men inte minst, visat att man aldrig ska ge upp för efter regn kommer solsken.