Om Carola, artisten

Carola är en mycket känd svensk sångerska, speciellt i sverige och resterande delen av norden. Hennes fullständiga namn lyder Carola Maria Häggqvist. Förutom att hon är sångerska så är hon även en låtskrivare.

Carola föddes den åttonde september år 1966 i staden Hägersten. Hon slog igenom ordentligt år 1983 när hon var så lite som 16 år gammal. Hennes låtar hamnar i olika genrer i musikvärlden. Men låtarna mixas mellan psalmer eller gospel, rock, pop samt soul. Det instrument som Carola är som bäst med är gitarren. Eftersom Carola startade sin karriär med sitt genombrott och är aktiv än idag så betyder detta att hon redan haft en mycket lång karriär inom musikbranschen. Skivbolaget som representerar Carola heter Sonet/Universal. Universal är en av Sveriges största skivbolag. När hon slog igenom år 1983 så var det när hon deltog i Melodifestivalen. Något som hon kom att upprepa hela fyra gånger efter debuten. Detta innebär att Carola har ställt upp i Melodifestivalen fem gånger. Den första gången år 1983 så sjöng hon låten “Främling” som vann den svenska upplagan av Melodifestivalen. När hon sedan deltog med låten i Eurovision Song Contest så kom hon, efter lite problem med mikrofonen på scenen, på en tredje plats. Nästa gång Carola deltog i Melodifestivalen var år 1990 med låten “Mitt i ett äventyr”, med den låter så kom hon på en andra plats. Under framförandet av denna låten så slogs en sändare ut och sändningen på tv i hela landet avbröts under några minuters tid. Det var många, Carola inkluderat, som misstänkte att detta berodde på ett sabotage men enligt tekniker så ska det ha orsakats av ett helt vanligt fel. Redan ett år efter detta så deltog Carola i tävlingen igen, denna gång med låten “Fångad av en stormvind”. Denna låten vann hon med i både den svenska Melodifestivalen samt European Song Contest. Femton år efter sin storartade vinst så valde Carola att ställa upp i Melodifestivalen med låten “Evighet”, året var 2006. “Evighet” placerade Carola på en första plats ännu en gång i Melodifestivalen, men hon slutade sedan på en femte plats i European Song Contest. Låten “One Love” sjöng Carola tillsammans med artisten Andreas Johnson år 2006 i Melodifestivalen. Låten slogs ut under vad som kallas för andra chansen, alltså så nådde de inte till finalen i 2006 årets upplaga av Melodifestivalen.

Diskografi

Carola har släppt skivor sedan 1983 då hon kom ut med sitt solo debut album “Främling”. Plattan skulle visa sig bli en stor succé vilket senare skulle plana vägen för en lysande karriär. Carola har också släppt flertalet julskivor såsom “Carolas Jul” och “Drömmen om Julen”. Efter drygt 20 släppta album så är Carola en av Sveriges största profiler. Några av de populäraste skivorna som Carola släppt är “Från nu till evighet”, “Steg För Steg” och “Jul i Betlehem”. Senaste skivan som Carola släppte var “Drömmen om julen” som släpptes 2016 och har 13 låtar, där finner man bland annat låtarna “Vintersång” och “Låt barnen leva”.