Metallica

När det kommer till rock är det få band som kan mäta sig med Metallica. De har sålt över 120 miljoner album och trots att de har spelat tillsammans i över 38 år så har intresset för deras musik bara ökat med tiden.

Bandets historia

Metallica är ett amerikanskt band som bildades på 1980-talet av Lars Ulrich och James Hetfield. Med tiden tillkom även medlemmarna Dave Mustaine och Cliff Burton och tillsammans skulle de bli ett av de största rockbanden genom tiderna. Intresset för bandet var stort redan från början och gruppen var ett av få rockband som lyckades locka stor publik till deras spelningar på undergroundklubbarnaredan innan de hade fått sitt första skivkontrakt.

1983 släppte gruppen sin första skiva som de valde att kalla ”Kill em all” och som innehöll låtar som ”Seek and destory” och”Jump in the fire”. Ett år senare släppte bandet sitt andra album, och på skivan som hette ”Ride the lightning” valde de att använda ett annat typ av sound med mer influenser från trash och metal. Det var ett smart drag, för när deras andra album släpptes tog succén fart ordentligt och under de kommande åren turnerade bandet med giganter som Twisted sisters och Dio.

Dödsfall och drogmissbruk

problem inuti

Även om Metallica nådde en stor framgång på kort tid så började snart problemen att synas inom bandet. Flera av medlemmarna bråkade kontinuerligt med varandra och några av dem kämpade också mot svåra missbruk som involverade både droger och alkohol. Till slut blev relationen så illa mellan David Mustaine och övriga medlemmar att Mustaine fick sparken från bandet. Tragedierna slutade dock inte där, och år 1986 inträffade en händelse som skulle komma att förändra gruppen för all framtid. Metallica turnerade i Sverige när deras turnébuss blev involverad i en trafikolycka och deras basist, Cliff Burton, avled omedlebart av sina skador. Händelsen påverkade de kvarvarande bandmedlemmarna mycket starkt, men gruppen valde ändå att fortsätta att spela tillsammans och Jason Newsted blev Burtons ersättare.

Metallica idag

Trots att bandet har gått igenom många tuffa händelser under deras karriär så står de fortfarande starka tillsammans och skapar musik än idag. The Black album, som släpptes år 1991 satte verkligen bandet på kartan och sedan dess har deras karriär gått spikrakt uppåt. Nu för tiden utgörs bandet av sångaren James Hetfield, Lars Ulrich på trummor, gitarristen Kirk Hammet och basisten Robert Trujillo och tillsammans har de turnerat världen över – till och med på kontinenten Antarktis. Med tiden har gruppen vunnit mängder med utmärkelser och tidningen Rolling Stone kallade dem till och med för ett av de bästa banden genom tiderna. 2009 fick gruppen den stora äran att bli invaldai ”Rock n roll hall of fame” som endast 221 andra artister är medlemmar i.

2019 valde gruppen att genomföra en världsturné som blev mycket uppskattad och hyllad av både fans och musikkritiker. Tyvärr fick turnén ett väldigt abrupt slut när sångaren James Hetfield fick ett återfall av sin alkoholism, vilket ledde till att bandet tvingades att avbryta turnén i förtid.