Mest sålda album av svenska artister/grupper del 8

Så var det dags för en ännu en del i vår serie med svenska grupper eller artister som sålt mest album genom årens lopp och nu när vi närmar oss toppen så är det kanske lätt att tro att vi kommer hitta ett par väldigt stora kända svenska namn som varit populära länge inom musikbranschen men för oss gamlingar (hit räknar jag mig själv som föddes på 70talet) kanske namnet som vi hittar på 4:e plats inte är så välkänt.

På 4:e plats hittar vi Avicii

Avicii som består av Tim Bergling och är född i Stockholm 1989 är en music producent, re-mixare och discjockey som 2006 startade göra housemusik som en hobby och flera av hans låtar från den tiden fanns tillgängliga gratis runt om på större bloggar på internet.

Namnet Avicii valde Tim efter att hans namn var upptaget på Myspace och betyder den lägsta nivån av buddhistiskt helvete.

2008 påbörjades ett samarbete med Arash Pournouri som är en skivbolagsägare och musikmanager som idag är kanske mest känd för just samarbetet med Avicii. 2010 släpptes singlarna Ridvan, Bromance och my feelings for you där bromance var låten med störst framgångar med ett par top 20 placeringar på topplistorna runt om I världen, versionen Seek Bromnace kom ut kort därefter med en första plats på beatportlistan som följd.

2011 arbetade Avicii med David Guetta och låten Sunshine som blev grammy nominerad.

Genombrottet

Utan tvekan kan man säga att det stora genombrottet kom i slutet på 2011 då låten Levels släpptes och den kom in på topp 10 listor runt om i hela Europa och med 1a plaster i Sverige, Norge och Ungern.

Under 2012 var kanske det största som hände att Tim spelade live med Madonna på Ultra musikfestival innan Avicci 2013 påbörjade en kampanj där folk kunde skicka in sina beats och effekter och med 13 000 bidrag från 4000 artister det skapades sången X You.

Med sitt första album som kom ut under andra halvan av 2013 och singeln Wake me up fortsatte framgångarna, Wake me up blev en mega succe och sålde platina och guld i 25 länder, var etta på itunes i 60 länder och fick pris för årets dans på P3 Guldgalan 2014 och Avicii fick även regeringens musikexportpris 2014 där låten nämndes i motiveringen, Wake me up blev i februari den låt som spelats mest i historien på Spotify med över 200 miljoner spelningar.  2015 släppte han sin andra singel Stories som följdes av en världsturne innan beskedet kom under 2016 att inga mer konserter kommer ske, Som Tim själv säger på sin hemsida, vi når alla en punkt i vårt liv och karriärer då vi förstår vad som betyder mest i livet, även om Tim kommer fortsätta spela in låtar så vill han fullfölja andra delar som betyder mer för han.

För mig som bott utomlands i mer än 10 år och inte riktigt följt med var som hänt i Sverige kan jag erkänna att även om jag hört låtarna hade jag ingen koll på att Avicii är svensk och är positivt överraskad att se en så ung man med talang och stort hjärta för musik och även människor runt om i världen då jag måste nämna att Tim skänkt mer än 10 miljoner till olika välgörenhetsprojekt och med mer än 35 miljoner sålda skivor får denna komet en välförtjänt 4e plats på vår lista.