Mest sålda album av svenska artister/grupper – Del 7

I denna del, del sju har vi kommit fram till kanske ett av de mer kända popbanden genom svensk musikhistoria, ett band som under sin storhetstid bestod av hårda grabbar med långt hår, japp dags för hårdrock och tillbaka till 80-talet.

På 5:e plats hittar vi Europe

Gruppen Europe med medlemmarna Joey Tempest, John Norum, som dom mest kända, bildades  1979 under namnet Force och spelade mestadels på torg och partyn, gruppen skickade demos till olika musikbolag men fick nobben för att killarna hade för långt hår och var för mycket gitarrspel i låtarna, 1982 anmälde Joeys flickvän gruppen till Rock-SM, en tävling där vinnarna som pris skulle få spela in en skiva, inför tävlingen föreslog Joey att dom skulle byta namn till Europe som mottogs i början med viss skepsis av övriga medlemmar. I Rock-SM vann gruppen och året efter släpptes deras första album Europe som ledde till skivkontrakt i Japan.

År 1984 kom deras andra album ut, Wings of Tomorrow och enligt Joey var detta deras viktigaste album då gruppen under den tiden lärde sig skriva låtar och spela grymt på gitarren och detta album ledde till ett kontrakt värt miljoner med nuvarande Sony records, då (Soon Epic Records) och med även ett soundtrack 1985 till filmen On the Loose blev gruppen snabbt välkänd runt om i världen. Tillsammans med Sony skapades albumet The Final Countdown som utan tvekan blev gruppens stora internationella genombrott och singeln med samma namn tog förstaplatsen i 25 länder, bland annat Spanien, Frankrike och UK.

Personligen kommer jag mest ihåg singeln Carrie som i mina ungdomsår erbjöd många tillfällen att dansa tryckare och chansen att upptäcka hur härliga tjejer är, även den hade framgångar med höga placeringar på topplistorna i världen. Gruppen släppte efter detta ytterligare 2 album innan dom bestämde sig för att ta en paus 1992 efter 10 år fullt upp med spelningar och skivinspelningar.

Återföreningen

Efter ett antal spelningar med den mest kända på nyårsaftonen i Stockholm 1999 kom beskedet många hoppats på under 2003 när dom meddelade sina planer för en skiva och turné och albumet Start from the Dark släpptes 2004, precis som namnet antyder var detta starten på det nya moderna Europe som kanske inte varit lika framgångsrika som på 80 talet men med stadig utgivning av nya album och fullt upp med turnéer tror jag inte gruppen kan klaga alltför mycket och finns nog många fans som väntar på nästa skiva som kommer ut någon gång i slutet på 2017.

Värt att nämna att 2007 var Europe den första hårdrocksgruppen som spelade i kalkstensbrottet i Dalarna och var även förband till Kiss på deras turné och med över 25 miljoner album sålda under deras 30 år långa karriär har dom lyckats komma in på denna lista över svenskar som tagit en stor del i det svenska folkets hjärtan under åren och med det tackar jag för denna gång och vi syns snart med en fortsättning, tills dess ha det bra!