Mest sålda album av svenska artister/grupper – Del 6

Då var vi framme vid den sjätte delen i vår serie över svenska artister som lyckats sälja flest album genom tiderna. Så här långt har vi bjudit på en salig blandning av olika musikstilar, allt från rock till dansbandsmusik, denna gång kommer ni som läsare få ta del av en grupp som för mig är ganska okänd men som på denna lista har kommit ganska högt.

På 6:e plats hittar vi The Spotnicks

The Spotnicks bildades 1958 av Bo Starander och Björn Thelin och Bo Winberg då med namnet The Frazers i Göteborg och är en orkester som dom själva kallar sig, 1961 bytte dom namnet till  The Spotnicks och i början var dom kända för sin rymdimage efter att ha medverkat i TV serien ’Nya ansikten’ där dom hade på sig rymddräkter och denna image behöll dom till 1966.

Gruppen var den första Svenska gruppen som hade framgångar runt om i världen och på 60 talet var dom lika stora som The Ventures och The Shadows och en av deras första sånger, Orange Blossom Special blev en stor hit i världen med bland annat en 1:a plats i Australien.

Deras första LP, (för er yngre som inte vet vad LP är det något som användes innan CD skivorna kom), The Spotnicks in London kom ut 1962 med en av singlarna ’Hava Naglia’ som var en top15 hit i UK, under 1963 var deras låt Amapola hela 8 veckor på 1:a platsen på topplistan i Sverige och var en av deras mest framgångsrika singlar.

Dom medverkade också i filmen Just for fun 1963 och hade spelningar runt om i världen innan deras andra album kom ut 1964, Spotnicks in Paris, under andra halvan på 60 talet minskade gruppen framgångar överlag även om dom också blev väldigt populära i Japan under den tiden.

Efter en hel del byten av medlemmar under den tiden splittrades gruppen 1970 men redan 1971 under ledning av gitarristen Bo Winberg återbildades gruppen på efterfrågan av ett japanskt skivbolag och under årens lopp har dom släppt omkring 800 låtar och 2011 släppte dom ut sitt 43:e album! Under 2012 inleddes deras ’Final tour’ en tour som än idag 2017 pågår med fullsatta spelningar.

En lite lustig historia från 1965 säger att efter en spelning i Göteborg 1965 med The Shadows och Cliff Richard bjöds The Shadows hem till Bo Winberg och tillsammans spelade dom hela natten så högt att polis tillkallades, Polisen som var på plats berättade att musiken hade varit så hög att den hördes ända till Kungsbacka, om det är sant eller inte har jag ingen aning om men lustigt är det.

Med 43 album och 800 låtar är det omöjligt att nämna alla men för den som vill veta mer kan jag starkt rekommendera att titta på The Spotnicks hemsida och jag tror att vi kommer få se gruppen fira 60 års jubileum nästa år på scenen, med över 18 miljoner sålda skivor har vi dom på en grym 6:e plats på denna lista. Det var allt för denna gång och hoppas att ni tycker att det var kul att läsa om denna grupp och kan säga att jag har lärt mig en hel del denna gång, ha det gött och vi syns i nästa del.