Mest sålda album av svenska artister/grupper – Del 5

Då var det dags för nästa del, efter att i förra delen ha tittat närmare på den sjungande tandläkaren. Idag kommer vi ta en titt på nästa placering på listan och en grupp, japp kan redan nu avslöja att det är en grupp som slog igenom på 90 talet.

På 7:e plats hittar vi The Cardigans

The Cadigans bildades 1992 och med inriktning på pop och rock, gruppen bildades av hardcore grabbarna Peter Svensson och Magnus Sveningsson som hade en gammal vän från konstskolan som aldrig sjungit professionellt, Nina Persson som blev gruppens sångare och tillsammans med Lars-Olof Johansson och Bengt Lagerberg flyttade alla in en liten lägenhet 1993 för att spela in en demo som blev uppskattad och 1994 spelades albumet Emmerdale in  där singeln Rise & Shine blev en radiohit och själva albumet blev framröstad som årets album av tidningens Slitz läsare.

Under andra halvan av 94 turnerades det flitigt och samtidigt förberedde gruppen sitt nästa album life som släpptes under våren 1995 som såldes i mer än 1,5 miljoner exemplar runt om i världen och gruppen blev väldigt populär i Japan.

Nästa album kom redan under hösten 1996, First band on the Moon där singeln Lovefool blev en dunderhit i Radio och med soundtrack till filmen Romeo and Julia växte popularitet ännu mer, med framgångar i USA och Japan där albumet sålde platina bara 3 veckor efter att ha släppts.

Gran Turismo kom ut 1998 och blev nominerad till 7 grammis och sålde mer än 3 miljoner kopior men efter detta album tog gruppen en paus med en del personliga sidoprojekt innan dom återkom 2003 med Long gone before the daylight, ett album som hade en liten annorlunda inriktning och hemma i Sverige mottogs väl då kritiker ansåg att gruppen växt upp och mognat och samma år vann gruppen 3 grammis, bland annat för bästa rockgrupp 2003 och årets bästa album.

I USA fick gruppen ganska skarp kritik men vad vet amerikanare om musik?  (sagt med rullande ögon)

Gruppens sista skiva Super Extra Gravity kom ut 2005 men utan några större framgångar och efter turnén 2006 valde gruppen att återigen ta en paus från inspelandet och turnélivet, en paus som höll i fem år innan gruppen återupplivades 2012 efter att Hultsfredsfestivalen kom ett bra erbjudande som efter viss tveksamhet mottogs och gruppen bestämde sig även för att spela på andra platser runt om i Sverige och världen.

Gruppen spelade hela albumet Gran Turismo + Dom bästa låtarna från övriga album och spelar än idag med enstaka konserter och jag tror att det är många som hoppas att Ninas Perssons ord från 2014 om en ny skiva en dag kommer bli verklighet, men än idag finns det inga signaler att den är på gång.

Med över 15 miljoner sålda skivor har gruppen lyckats få en 7:e plats på denna lista och i nästa del kommer vi titta närmare på en grupp som jag personligen inte har någon direkt erfarenhet av men kommer bli kul att få lära sig något nytt, tills dess ha det gött och syns!