Mest sålda album av svenska artister/grupper – Del 4

Vår resa genom bästsäljande svenska artister fortsätter och näst ut, på 8:e plats hittar vi näste artist/sångare, en plats som intas av en tandläkare, hmm vad har en tandläkare med musik att göra?  Kanske några bra bedövningslåtar? Häng med så får ni se, och ni som festade till under 90-talet kommer garanterat känna igen er!

På 8:e plats hittar vi Dr Alban

I grundskolan hade jag en klasskamrat som kände Dr Alban eller Alban Uzoma Nwapa som han egentligen hette, hon var mäktigt stolt och pratade ofta om han, men själv var jag inte lika imponerad kanske för att jag växte upp med en blivande världsmästare i brottning, men det visste jag inte om då…

Tillbaka till ämnet, Alban växte upp i Nigeria och kom till Sverige som 23 åring för att studera till tandläkare och efter avklarade studier öppnade han sin egen praktik i Uppsala, samtidigt med skolan arbetade Alban som DJ och blev snabbt ett känt namn mestadels för att han sjöng med i låtarna som han spelade.

1990 släpptes hans första skiva Hello Africa som blev en relativt hygglig framgång både i Sverige och utomlands, året efter kom nästa album One Love, som blev en ännu större framgång och singeln, Its my life, som kanske är den låt som jag kommer ihåg mest från Dr Alban, nådde första platsen i länder som Holland, Österrike, Israel och även i Sverige och med guld och platina försäljning runt om i världen var det en stor framgång.

1994 släpptes nästa album Look Whos talking som blev det första album som sålde guld i Sverige för Dr Alban men i övrigt var detta album inte lika framgångsrikt som föregående album.

Startar eget skivbolag

1996 blev starten på Dr Alban egna skivbolag, Dr Records där han släppte nästa album Born in Africa som inte var i närheten av samma framgång som tidigare album och även nästa album, ett samlingsalbum The very best of, som släpptes 1997 fick ett svalt mottagande. År 2000 blev en singel släppt som blev lika kallt mottagen som senaste släppta låtar.

Efter flera års frånvaro från musikscenen där Alban försökte sig på restaurangbranschen med nattklubben Stacys som dock såldes redan efter 3 år och där Alban enligt intervju i Aftonbladet förlorade omkring 14 miljoner släpptes nästa album Back to Basics 2008 som endast såldes via internet på hans officiella hemsida.

2014 deltog Dr Alban i melodifestivalen med förhoppningar att det skulle leda till en andra internationell karriär men än idag ser det ut som vi inte kommer få se Dr Alban igen i samma utsträckning som förut men vem vet kanske får vi i framtiden se mer av denna tandläkare.

Med omkring 15 miljoner sålda skivor och en blandad karriär inom flera branscher hittar vi Dr Alban på 8:e plats på denna lista vilket inte är dåligt jobbat, det var allt för denna gång och i nästa del får vi se vem/vilka som lyckats komma in på 7:e plats, tills dess hoppar jag ni har bra, ta hand om er, hej då.