Mest sålda album av Svenska artister/grupper del 2

Hej och välkomna till del 2 i denna serie, i den första delen fick ni se och läsa lite om Swedish House Mafia. I denna del kommer  vi titta på en grupp som troligtvis fångade en  hel del av den äldre befolkningen, även om dom syntes mycket på 80 och 90 talet när jag växte upp och jag kommer ihåg dom från dom flesta populära tv programen.

På 10 plats hittar vi … Vikingarna

Vikingarna bildades 1958 först med namnet Ji-Coo och hade en del lokala framgångar i Arvika trakten och 1961 fick dom chansen att spela in deras första EP men utan några större framgångar och i slutet på 1961 bildades the The Vikings med dom medlemmar som ville fortsätta, med fortsatta lokala framgångar ändrade gruppen inriktning från skiffle till dansbandsmusik i mitten på 60 talet , men det stora genombrottet fick vänta ända till 1974 når gruppen fick chansen av EMI Odeon att spela in skivor, en lite lustig historia är namnet Vikingarna som kom till av en slump når en sekretare i kontraktet översatte The Vikings till Svenska och av rädsla för att missa möjligheten att spela in skivor behöll dom namnet, och samma år kom dom in på svensktoppen med Top of the world en svensk cover på The Carpenters Top of the world.

Själv kommer jag mest ihåg Vikingarna med Christer Sjögren som sångare som när jag växte upp syntes väldigt mycket med sitt vita leende i Tv rutan och min mormor satt som klistrad framför Tvn och sjöng med i alla låtar och försökte dansa med mig, tyvärr tyckte jag mest att det var pinsamt och inte riktigt min stil då och med stor tveksamhet och olustighetskänsla försökte jag hänga med i hennes steg.

Idag kan jag förstå varför Vikingarna hade så stor framgång bland den äldre generation, med många svängiga och kramgoa låtar var det ett bra tillfälle att leta upp ett dansbandställe och äta, dricka och dansa tillsammans med vackra damer i sina bästa år.

År 2000 expanderade gruppen sina vyer med låtar även på Tyska och blev snabbt populära i Tyskland, Schweiz och Österrike med flera bästsäljande album och flera stora Tv uppträdanden innan i slutet på 2003 gruppen annonserade sin avslutsturne som tog plats 2004  med spelning på Allsång på Skansen, ett avsnitt som går till historien som en av dom mest sedda någonsin.

Den sista konserten tog plats i hemstaden Arvika med över 7000 åskadare på plats , ett rekord för spelplatsen. Dom släppte även en  konsert-dokumentär kallad Kramgött från början till slut med en blanding av gammalt  och nytt för den som vill veta mer om gruppen.

Och med över 11 miljoner sålda album hittar vi dom på en i mina ögon mycker hedrande 10 plats på denna lista och i nästa del kommer vi titta närmare på den grupp eller artist som finns på 9 plats, tills dess ha det gött och passa på och ta en svängom med gumman eller gubben och återupplev gamla goda minnen.