Mest sålda album av svenska artister/grupper – Roxette

Vi närmar oss toppen och samtidigt slutet på vår serie om mest sålda album av svenska artister eller grupper, för den som följer svensk musik är det kanske inte så svårt att gissa vilka som finns på dom 2 topplaceringarna och för er som är yngre så kanske ni får lära er något nytt om dom.

På 2a plats hittar vi Roxette

Roxette med Marie Fredriksson och Per Gessle slog sina påsar ihop 1986 efter att deras skivbolag en längre tid tryckt på att dom skulle göra någonting tillsammans och deras första singel Neverending love blev snabbt populär i Sverige och snabbt spelades deras första album, Pearls of Passion in och även om den mottogs väl i Sverige så var intresset svalt utomlands. It must have been love kom ut som en julsång 1987 med liknande framgång som 1986.

 

1988

Släpptes deras andra album Look Sharp som igen slog stort i Sverige men var en flop i utlandet innan en utbytes student tog med sig en kassett med singel The Look till en skivstation i Minneapolis och plötsligt hade Roxette en hit där utan att ens släppt en skiva. Med denna framgång påskyndades utsläppet av skivan i Amerika och redan i Mars var The look etta på topplistan samt lyckades toppa listor i 24 länder runt om i världen.

1990

Fick dom en förfrågan att göra en sång till filmen Pretty Woman, Per hade inte tid att skriva en ny sång och föreslog julsången från 1987 som fick avslag från filmbolaget, Per i sin tur stod på sig och ett par veckor innan premiären gjordes ett par finjusteringar på It must have been love och denna sång är idag den mest sålda singeln i Roxettes historia.

1991

Släpptes albumet Joyride som är det album som sålt mest av alla gruppens album och med låtarna Fading like a flower, Spending my time och självklart Joyride som jag kommer ihåg mest från detta album.

1992 till 2002

Framgångarna minskade något med dom efterföljande 4 albumen men intresset för Roxettes spelningar var stort och det genomfördes 2 turnéer.

2003 till 2009

Marie blev tvungen att genomgå operation 2002 efter att läkarna hittade en hjärntumör och det dröjde ända till 2009 innan vi fick se gruppen tillsammans på en scen igen även om dom båda hade en del egna projekt under tiden.

2010 till 2017

Var det fullt upp med spelningar först i centrala Europa sen med en världsturné som var planerad att vara 7 månader men varade i 18 månader, 2 album spelades in samt 30årsturnen startade 2014 och avslutades 2016 när gruppen meddelade att Marie fått rådet att avsluta spela av läkarna.

Sommaren 2016 släpptes albumet Good Karma som antas vara det sista från Roxette men det finns nog många fans runt om i världen som hoppas att ett ledsamt hejdå någon gång i framtiden igen byts till ett hallå! Och på vår lista kommer dom på en andra plats med över 75 miljoner sålda album genom åren.