Håkan Hellström

Håkan Hellström är i dag en av Sveriges mest hyllade och älskade artister. Han har genom åren levererat en stor mängd musik och flera hits. För sina musikaliska insatser har han dessutom vunnit flera fina musikaliska priser och satt Göteborg på kartan. Han är definitivt en av vårt lands mest folkkära artister och kommer för alltid att gå till musikhistorien för sina rekordkonserter på Ullevi. I den här artikeln tänkte jag därför skriva några rader om en av vår tids just nu främsta musiker: Håkan Hellström

Håkan Hellström och Broder Daniel

Håkan Hellströms musikaliska karriär tog fart i och med grundandet av det numera kultförklarade bandet Broder Daniel. Tillsammans med bland annat det musikaliska geniet Henrik Berggren bilade de en grupp som snabbt skulle skaffa sig en stor skara fans runt om i landet. Håkan spelade först trummor, men tog senare över basen från Theodor Jensen.

Håkan Hellström och Broder Daniel

Tack vare filmen Fucking Åmål, som innehöll både Underground och Whirlwind på sitt soundtrack, fick många upp ögonen för bandet. Tyvärr blev Henrik Berggren kort därpå sjuk och bandet tvingades att ta ett uppehåll. Broder Daniels stora genombrott skulle istället komma i slutet av 2001 då de uppträdde live i Sen kväll med Luuk. Där spelade den nya låten Shoreline, som omedelbart kom att slå igenom. Låten växte snabbt till ett fenomen och frasen ”Spelare Shoreline!” är i dag kultförklarad. Till låtens minne står bland annat en sten rest i Slottsskogen i Göteborg.

Håkan Hellström som soloartist

Håkan Hellströms hade dock slagit igenom på allvar redan året innan Broder Daniels stora succé med Shoreline. År 2000 släppte han nämligen singeln Känn ingen sorg för mig Göteborg, som snabbt kom att bli en hit. Singeln följdes snabbt upp av ett album med samma titel – ett album som innehöll flera av Hellströms mest hyllade låtar, till exempel En vän med en bil och Ramlar. Efter succén som soloartist blev Håkan utnämnd till Årets Göteborgare 2001.

Håkan Hellström som soloartist

Redan nu hade alltså Håkan Hellström etablerad sig som en av Sveriges främsta artister. Och han följde upp framgångarna med ytterligare två hyllade album 2002: Luften bor i mina steg, som bland annat innehåller hiten Visa vid vindens ängar, och Det är så jag säger det. Det sistnämnda innehöll flera av Hellströms mest kända låtar, såsom Kom igen Lena! och Mitt Gullbergs kaj paradis. Sedan dess har Hellström bara fortsatt att leverera förstklassig musik. 2005 kom albumen Ett kolikbarns bekännelser och Nåt gammalt, nåt nytt, nåt lånat, nåt blått. Dessa följdes sedan upp av För sent för Edelweiss 2008 och 2 steg från Paradise 2010.

Håkan Hellström får sitt stora genombrott

Men det var år 2013 som Håkan Hellström verkligen skulle bli störst. Nu släppte han sin skiva Det kommer aldrig va över för mig. På skivan återfinns en rad olika hyllade låtar, exempelvis När lyktorna tänds, Du kan gå din egen väg och Valborg. Samma år hade filmen baserad på Håkans Hellströms musik premiär. Baserat på Hellströms texter skrevs manus av Cilla Jackert. Albumet och Filmen skapade tillsammans en enorm hype som kulminerade i Håkan Hellströms konsert på Ullevi 7 juni 2014. Konserten var ursprungligen planerad till Slottsskogsvallen, men blev flyttad till Ullevi eftersom biljettrycket var så högt. Det blev succé och Håkan slog Bruce Springsteens tidigare publikrekord. Håkan lockade hela 69 349 musikälskare. Ett rekord som han själv har slagit vid senare tillfällen. Med på konserten var även Freddie Wadling, Veronica Maggio och Kapten Röd.


Håkan Hellström får sitt stora genombrott

För sin musikaliska insats har Håkan Hellström vunnit flera fina priser, bland annat fått en Grammis som Årets textförfattare 2000, 2010 och 2014 – Hellström kan alltså konsten att skriva texter. Därtill har han kammat hem en mängd Rockbjörnen, vunnit Spelmannen och fått Evert Taube-stipendiet. En framgångsrik musikkarriär helt enkelt.